App Store uygulamalarında dolandırıcılık iddiası

Spread the love

pple CEO’su Tim Cook kısa süre önce Epic davasında şirketin katı inceleme süreci olamadan App Store için karmaşık bir hal alacağını söylemişti. Ancak yayınlanan bir rapora göre önemli bir sayıda kötü uygulama App Store‘da mevcut.

Washington Post tarafından paylaşılan raporda, mağazanın kendine ait bir onay süreci olmasına rağmen önemli sayıda kötü uygulamaya izin verdiği belirtildi. Öyle ki, mağazada en yüksek hasılat yapan ilk 1000 uygulamanın yaklaşık yüzde ikisi bir tür dolandırıcılık yazılımı barındırıyor.

App Store dolandırıcıları sahte inceleme puanları kullanıyor
Bahsedilen kötü amaçlı uygulamalardan bazılarının kullanıcılara yanlışlıkla virüs bulaştığını söyleyen ve onları gereksiz yazılım satın almaya yönlendiren VPN‘ler olduğu aktarıldı. Listede ayrıca flört uygulamaları, QR okuyucuları ve Amazon ya da Samsung gibi büyük markalar adına çalıştığını iddia eden sahte uygulamalar da vardı. Hatta bazıları da App Store sıralamasında yükselmek için sahte müşteri incelemeleri kullandı.

Raporda dikkat çeken bir başka detay ise, uygulamaların Apple’ın yüzde 30‘a varan kesintileri de dahil olmak üzere, kullanıcıları 48 milyon dolar civarı dolandırmış olabileceği yönünde. Bu uygulamaların 18‘inin 12‘si, Apple tarafından tespit edildikten sonra kaldırıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Apple sözcüsü Fred Sainz, “App Store‘u müşterilerin yazılım indirebileceği güvenli bir yer olarak tutmak için geliştiricilerin yüksek standartlarda olmasını sağlıyoruz. Apple, müşterilerinin güvenliğini ilk sıraya koyan uygulamalarla sektöre öncülük ediyor. Bu nedenle müşterilerimize en iyi deneyimin sunulmasını sağlamal için gerekli kaynaklara yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

kaynak.shiftdelete.com