Steam Deck hakkında her şey! Neler bekliyoruz?

Spread the love

Valve geçtiğimiz günlerde sürpriz bir şekilde yeni el konsolunu duyurdu. Konsol savaşlarının Sony ve Microsoft arasında yaşandığını varsaysak da Nintendo bu savaşa kısmi olarak dahil oluyordu. Fakat bu duyuru ile birlikte artık konsol savaşlarının yeni bir cephesi var: el konsolları. Şu an Nintendo Switch’in hakim olduğu bu pazarda yakında sıkı bir rekabet konuşulacak. Bu rekabeti başlatan Steam Deck hakkında bildiklerimizi listeledik.

Steam Deck hakkında her şey
Nintendo Switch’in OLED ekranlı sürümünün ön siparişe açılmasından iki saat önce Valve, yeni el konsolunu duyurdu. Bu konsolun Switch’e göre en büyük farkı tüm Steam kütüphanesine erişmeye izin vermesiydi. El konsollarının AAA oyunlar için olmadığını düşünebilirsiniz, ancak Steam Deck bunun aksini kanıtlıyor.

Konsolun bizce en iddialı kısmı ise PlayStation 5 ve Xbox Series X özelliklerinden pek de geri kalmıyor oluşu. Bu el konsolunda AMD Zen 2 mimarili CPU ve RDNA 2 mimarili GPU bulunuyor. Bu ikiliye 16GB RAM eşlik ediyor. Böylelikle konsolun el konsollarıyla rekabet etmesini bırakın, oyun konsollarıyla rekabet edebileceğini görüyoruz.

İşin en ikilemde bırakan kısmı ise kesinlikle ekran. Konsolun 7 inç ekranı var ve bu boyutun akıllı telefonlardan çok da uzak olduğunu söylemeyiz. Bu çözünürlüğe tabii ki 4K oyun deneyimi yakıştıramayız, bunun yerine 1200×800 çözünürlüğü sunulmuş.

Diğer bir önemli nokta olan pil performansı, Nintendo Switch’e göre iyi. Nintendo Switch farklı kullanım senaryolarında 4.5 ila 9 saat tek şarjla kullanım vadederken Steam Deck, 7 ila 8 saat arası kullanım vadediyor. Bu bilgiler direkt olarak üreticilerden geldiği için en doğru sonucu konsol elimize geçtiğinde göreceğiz.

Harici ekrana bağlanılabilecek mi?

Nintendo Switch’te olduğu gibi konsolun dock aksesuarı da olacak. Bu aksesuar ile konsolu şarj edebilecek ve harici bir ekrana bağlanabileceksiniz. Dock, konsolun kutu içeriğinde olmayacak; ayrıca satın almak gerekecek. Yine de şarj konusunda kutudan çıkacak olan USB-C kablosu da aynı işi yapacaktır.

Entegrasyon konusundaki vaatler

Adını anmak bazılarınızın canını yakabilir fakat PS Vita hiç de kötü bir entegrasyona sahip değildi. PlayStation Network ve remote play özellikleri tam olarak çalışıyordu. Steam Deck, Steam topluluğu ile entegrasyonu üst seviyede tutuyor olacak. PC ve el konsolu arasında veri eşitlemesi yapılacak, yani PC’de geçtiğiniz bölüm konsolda da geçilmiş olacak. Bununla birlikte Remote Play desteği de olacak.

Epic Games Store oyunlarını oynayabilecek miyiz?

Şaşırtıcı bir şekilde evet. Valve’ın resmi açıklamasına sonra Epic Games kütüphanenizdeki oyunları bu konsolda oynayabileceksiniz.

Steam Deck fiyatı ne olacak?

Konsol sürpriz olarak tanıtıldığı için Steam Deck fiyatı için kafa patlatmak zorunda değiliz. Konsolun fiyatı depolama alanına göre değişmekte. 64GB olan varyant 400 dolar, 256GB olan 530 dolar ve 512GB olan ise 630 dolardan satılacak. Bu depolamaya bu fiyatlar fazla geldiyse kendi SSD’nizi cihaza takabileceğinizi hatırlatalım.

Editörün yorumu

PlayStation 5 ve Xbox Series X fiyatları düşünüldüğünde Steam Deck biraz pahalı olabilir. Fakat oyun kütüphanesinin genişliği düşünüldüğünde belki bu göz ardı edilebilir. Konsolun 400 dolarlık sürümünü alıp 64GB’a oyun sığdırmaya çalışmak ayrı bir çile olabilir. Bu yüzden Steam Deck’in özellikle depolama konusunda çözümler sunmasını istiyoruz.

kaynak.shiftdelete.com