Tibet buzullarında 15 bin yıllık virüsler keşfedildi

Spread the love

Antik virüsler bir korku filminin konusu gibi gelebilir ama değil. Eski yaratıklar şu anda eriyen buzulların soğuk depolarından çıkıyor. Permafrostta (donmuş toprak) antik yaşam çeşitliliği oldukça geniş; yünlü gergedan gibi inanılmaz derecede korunmuş soyu tükenmiş megafaunadan (büyük hayvan) 40 bin yıllık dev bir kurt kalıntılarına ve 750 bin yıldan eski bakterilere kadar.

Hem de aslında hepsi ölü değil. Asırlık yosun, laboratuvarın sıcaklığında hayata geri dönmeyi başardı. 24 bin yıllık küçük solucanlar da öyleydi.

Antik virüsler ve bakterilerin sırları
Ohio Eyalet Üniversitesinden mikrobiyolog Zhi-Ping Zhong liderliğindeki bir ekip yeni bir çalışma yayımladı. Araştırmacılar Çin’de deniz seviyesinden 6,7 kilometre yükseklikte antik çağlara ait donmuş örnekler topladı. Tibet Platosu‘nun Guliya buz örtüsünden topladıkları örnekleri analiz ettiler. Tespit ettikleri 33 virüsün 28’inin günümüzdeki virüslerden farklı olduğunu keşfettiler.

Ekip, örneklerin genetik analizini yaptı ve bilinen virüslerle karşılaştırdı. Her iki buz çekirdeği örneğinde de en bol bulunan virüslerin, buz içindeki metan döngüsü için önemli Methylobacterium bakterisini enfekte eden bakteriyofajlar olduğunu buldu. Bunlar daha çok bitki ve toprak habitatlarındaki Methylobacterium suşlarında bulunan virüslerle ilişkiliydi.

Ekip, bu mikropların potansiyel olarak atmosferde bulunanları temsil ettiğini belirtiyor. Geçmiş çalışmalar, mikrobiyal toplulukların atmosferdeki toz ve iyon konsantrasyonlarındaki değişikliklerle ilişkili olduğunu göstermişti. Aynı zamanda iklim ve çevre koşullarını taşıyabileceğini de.

Microbiome‘daki makaleye göre, erime yalnızca bu antik virüs ve mikropların kaybolmasına yol açmakla kalmayacak, aynı zamanda onları gelecekte çevreye salacak. Araştırmacılar, yeni metagenomik teknikler ve buz çekirdeği örneklerini kullanarak soğukta tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Bulgular, bilim insanlarının virüslerin yüzyıllar boyunca nasıl evrimleştiğini anlamalarına yardımcı olabilir.

Çok eski tarihlerden kalan bu büyüleyici organizmalar, içinde bulundukları ortamların ayrıntıları da dahil olmak üzere eski ekosistemlerin tarihini ortaya koyuyor. Ancak eriyik, eski virüslerin bize musallat olması gibi bazı endişeleri de çıkardı. Antik virüsler ile ilgili endişe pandeminin ortasında özellikle korkunç görünse de en büyük tehlike eriyen buzun saldığı başka bir şeyde yatıyor; muazzam metan ve karbon rezervleri.

kaynak.shiftdelete.com