Galaksiler ilk kez bu kadar net görüntülendi!

Spread the love

Bilim insanları, galaksiler hakkında daha geniş bir bilgiye ulaşmak için daha net görüntülemeye çalışıyor. Esasen, yerçekiminin bir arada tuttuğu büyük bir gaz, toz ve milyarlarca yıldız ile Güneş sistemi topluluğudur. Örneğin, yaşadığımız Dünya, Samanyolu Galaksisi’nin küçük bir parçası.

Peki, yeni görüntüler bize ne sağlayacak? Şimdi birlikte fotoğraflara bakarak bilgilere göz atalım.

Galaksiler, kapsamlı bir çalışmayla fotoğraflandı
Gökbilimciler, derin uzaydaki galaksilerin şimdiye kadarki en ayrıntılı görüntülerini yakaladı. Araştırmacılar, fotoğrafların söz konusu sistemin nasıl evrimleştiğine dair anlayışımızı değiştireceğini söyledi. BBC‘nin haberine göre, fotoğraflar, kara deliklerin yıldız ve gezegen oluşumundaki rolüne dair fikir verebilir.

Çalışmayı, Durham Üniversitesinden Dr. Leah Morabito’nun ekibi, Düşük Frekans Dizisi (LOFAR) teleskopunu kullanarak yaptı. Ekip, 9 Avrupa ülkesindeki 70 binden fazla küçük anteni birbirine bağlayarak radyo görüntülerinin çözünürlüğünü önemli ölçüde iyileştirdi.

Görüntüler, galaksiler tarafından yayılan radyo dalgalarına ait. Araştırmacılar, genellikle, yaydıkları görünür ışık yerine astronomik nesnelerden gelen radyo dalgalarını inceliyor. Gözümüze karanlık gelen uzayın birçok bölgesi, aslında yaydıkları radyo dalgalarında parlak bir iz bırakır. Bu sayede, gökbilimciler yıldız oluşturan bölgelere veya galaksilerin kalbine bakabiliyor.

Bu son çalışma, galaksilerin bir yıldız koleksiyonundan çok daha fazlası olduğunu ortaya koyuyor. Manchester Üniversitesinden Dr. Neal Jackson’a göre, bunlar kara deliklerden güç alan dinamik güneş ve gezegen üreten fabrikalar.

Dr. Jackson, “Galaksinin evrimini anlamak için, tam merkezdeki kara deliği anlamamız gerektiği çok açık hale geldi. Çünkü bu sistemin nasıl evrimleştiği üzerinde oldukça temel bir etkiye sahip gibi görünüyor.” dedi.

kaynak.shiftdelete.com